Ahad, 12 Ogos 2012

Jenis Jenis Perambut


  Perambut adalah kaedah atau teknik persembahan umpan yang mempunyai kombinasi perambut, mata kail dan ladung. Dikenalpasti terdapat pelbagai kaedah dan teknik yang telah digunakan ketika waktu memancing. 
Aplikasi yang teknik yang dipelbagaikan ini penting kerana perambut atau kaedah memancing ini akan dipengaruhi oleh lokasi memancing, jenis ikan yang dicari, waktu memancing malam atau siang, keadaan memancing contohnya kejernihan air, arus dan sebagainya. 
Disini penulis cuba menerangkan 2 kaedah perambut yang selalu digunakan untuk pancingan dasar dan pancingan apungan@drifting. Selain penerangan ringkas berhubung perambut pancingan udang yang biasa dipraktikkan penulis disepanjang penulis bergelar pemancing ni.
Lokasi
Karang, Kapal Karam, berstruktur (Tukun), Gunung lautan. Kawasan berstruktur lazimnya didiami oleh pemangsa yang bersembunyi untuk memburu mangsa, menyambar dan membawanya kedalam sarangnya merupakan gerakan yang selalu menyebelahi pemangsa. Oleh itu teknik pancingan dasar akan digunakan dan terdapat beberapa kaedah yang lazimnya digunakan sekiranya penulis berhadapan dengan lokasi seperti ini. Target seperti ikan kerapu, ikan merah, jenahak, bayan atau sewaktu dengan nya(ikan sisik).
  
Image credit to http://myfishingfrenzy.com/ :- Pengunaan Ranggung sungguh efektif diaplikasikan, Lagi panjang leader lg bagus..
 
 
Teknik pancingan dasar mengunakan Ranggum. Lazimnya ikan atau sotong hidup digunakan sebagai umpan. Lihat 2 mata digunakan untuk pengunaan teknik cangkukan umpan seperti diatas.
 
Teknik pancingan dasar dengan pengunaan Batu mati dengan mata tunggal.
 
Penggunaan batu mati dengan mata berganda, kadangkala dilokasi seperti burma bank, sempadan vietnam, 3,4 mata digunakan sekaligus.
 
Teknik cepat menyediakan perambut batu mati, dengan ikatan drooper loop.
Untuk pancingan ikan sesaiz kecil atau sederhana memadai kita menyediakan perambut ni dengan main leader dan hook leader menggunakan drooper loop sahaja. mudah, cepat dan kuat. sekadar 2 ikatan drooper loop ditengah main leader perambut apollo ni telah siap dilaksanakan.
Biasanya klau pancingan dilaut ia  boleh dimodified sikit sambungan bahagian main leader ke subeader dengan penggunaan manik dan sambungan hanya menggunakan swivel. Ini bagi memudahkan subleader mudah berpusing mengikut arah arus laut. Manik tu berfungsi lebih kurang seperti bearing membenarkan pusingan 360
 
 Swivel digunakan sebagai penyambung sub leader, mudah dan senang ditanggal apabila penukaran sub leader hendak dilakukan.
Selain itu subleader juga mudah dibuka dan diganti ketika ikan sedang frenzy dibawah. Klau kita dapati lubuk tu dipenuhi dengan ikan yang kasar-kasar adalah lebih baik jarak antara 2 leader hook tu dijauhkan lebih 50cm untuk mengelakkan tali bersimpul bila 2 strike berlaku serentak.
 
Contoh Aplikasi perambut mati dengan sambungan subleader mengunakan swivel.
 
Umpan hirisan ikan digunakan
 
Umpan sotong digunakan.
Jenis ikan.
Ikan seperti tenggiri, Geropoh, alu-alu, Belitung, aruan tasik dan beberapa ikan pemangsa yang lain selalu bermain diantara pertengahan dan diatas permukaan air. Sekiranya jenis ikan ini yang dicari elokla menggunakan kaedah drifting jika arus laju atau flooting jika arus kurang laju. dengan perambut yang panjang sekurang-kurangnya 3m atau 3 depa atau lebih.
 
Contoh perambut batu mati dengan teknik pancingan "drifting"
 
Contoh perambut batu hidup dengan teknik pancingan "drifting"
 
Teknik cangkukan dan penyediaan leader untuk teknik floting.
 
Loop pada circle hook membenarkan umpan mengerakkan badanya dengan mudah.
 
Teknik mengenakan mata pada "live bait" agar bertahan lama.
 
 Diantara set up yang boleh digunakan untuk teknik apungan dan drifting
  
Penyediaan loop untuk membebaskan mata pancing bergerak.
 
Circle hook yang telah siap untuk digunakan. lazimnya teknik ini diaplikasikan untuk menangkap ikan layaran.
 
Perambut dan setup untuk menjerat ikan layaran.
 
 Dengan pengunaan Cable atau wire, teknik ini digunakan sekiranya pemancing berminat memburu ikan tengiri atau ikan yang mempunyai barisan gigi yang tajam seperti baracuda, shark dll.
 
Lagi satu contoh perambut bagi menjerat monster.
 
 
Perambut steel, batu kana dan spinner digunakan untuk menarik perhatian tengiri dengan kilauan spinner yang memutar ketika karauan dibuat. Sangat berkesan di Tuas dan Kuching Bagi pemburuan tengiri.
 
contoh perambut steel tanpa spinner, juga digunakan untuk menjerat tengiri.
 
Contoh lure Bulu itik, digunakan untuk menjerat tengiri dengan teknik Casting. karauan laju akan menyebabkan bulu itik ini berenang menyerupai BILIS.
Waktu Memancing.
Sekiranya kita memancing pada watu siang adalah lebih baik menggunakan leader bersaiz halus 50lb - 70lb ini bagi mengelakkan ikan terperasan perambut yang digunakan dan jika pancingan malam boleh perambut kasar digunakan. lazimnya ikan kasar akan bergiat aktif diwaktu malam.
Kejernihan air
Sekiranya air jernih elokla mengurangkan aksesori atau jenis ikatan. Ini dapat mengurangkan kepekaan ikan keatas perambut yang digunakan. Gunakan perambut panjang melebihi 1 m sekiranya perlu. Gunakan umpan yang betul-betul cergas atau berkeadaan baik. Selalunya umpan mati tak dilayan.
Dan sekiranya kadar kejernihan iar merosot atau sedikit keruh, elimen-elimen seperti bau dan penglihatan adalah penting. Gunakan umpan yang besar, berbau darah ikan(Jika umpan ikan mati digunakan buat kelaran dibadan) dan faktor perambut pendek tidak menjadi masalah.
Arus.
Sekiranya arus laju bolehla kita menggunakan perambut yang panjang. ini kerana arus akan membawa umpan kebelakang dan sekiranya arus perlahan cukupla menggunakan perambut kurang 1m. ini bagi mengelakkan perambut bersilpul dibawah.

Kaedah penyediaan perambut Udang
 Matakail udang yang ada dipasaran (Gambar cetak dari KPN), gemar akan matakail jenis "e" kerana bukaan yang lebih pada hujung matakail. Selain itu, mata pancing jenis ini juga dapat di upload dengan umpan yang lebih.

 Lazimnya perambut dengan mata hidup bersaiz 3,4,5 digunakan untuk menjerat udang galah. perambut ini dilihat praktikal kerana ia mudah digunakan didalam keadaan air yang berarus dan getuan kecil mudah dirasai di hujung pancing.
 Penggunaan perambut mata hidup diatas juga telah dimodified dengan penggunaan matakail udang bersaiz 4 dengan ikatan 2 bentuk mata kedalam satu ikatan. Maka 4 bentuk matakail diperlukan untuk setiap satu set perambut batu hidup. Secara logiknya penggunaan set perambut pancing ini dapat memberikan persembahan umpan yang lebih meriah berbanding penggunaan mata tunggal sahaja.


x

1 ulasan:

  1. Bagus penulisan penulis . Saya yang baru nak belajar ni pun boleh paham .
    Saya tak tahu la ini laman web penulis ataupun saudara tapi hasil penulisan penulis ada dalam ni . http://teknikpancing.blogspot.my/

    BalasPadam