Ahad, 12 Ogos 2012

Tips Memilih Jenis Perambut


Perambut  memainkan peranan penting didalam arena memancing. Perambut ni adalah kaedah-kaedah atau teknik-teknik persembahan umpan yang mempunyai kombinasi perambut, mata kail dan batu ladung.
 Ni diantara Contoh perambut wajip ketika turun memancing. Perambut Apollo namanya. Selain perambut yang dinyatakan diatas ada beberapa perambut yang aku praktikan ketika turun memancing..Ini penting kerana perambut atau kaedah memancing ini akan dipengaruhi oleh lokasi memancing, jenis ikan yang dicari, waktu memancing malam atau siang, keadaan memancing contohnya kejernihan air, arus dan sebagainya. mari kita kupas satu persatu faktor-faktor yang mempengaruhi perambut atau kaedah memancing ni..


Lokasi Memancing dan keadaan memancing pada ketika situasi seperti dibawah..

1. Karang, pantai atau tempat yang selalu sangkut
Selalunya di lokasi macam ni saya suka guna perambut dengan batu hidup. Tapi penggunaan perambut harusla lebih kecil dari tali utama, ini dapat mengelakkan kita kerugian batu dan pin apabila perambut putus pada kebiasaan nya perambut 30ld ke 50 lb digunakan.

Dan panjang perambut bergantung kepada keadaan arus, balingan dan kejernihan air. Jika arus deras, tidak perlu balingan yang jauh dan air yang jernih bleh la guna perambut panjang lebih 1m ini kerana arus deras akan membawa umpan kebelakang dengan cepat dan seterusnya mengurangkan risiko tali bersimpul, selain itu air yang jernis akan menyebabkan ikan culas untuk memakan umpan makan perambut panjang lebih 1m dapat mengurangkan risiko ni.

Dan jika arus perlahan, perlu balingan jauh dan air tak berapa jernih boleh la gunakan perambut kurang 1m.ini kerana balingan yang jauh hanya merisikokan perambut bersimpul bila mencecah air.

2, Jenis ikan.
Ikan seperti tenggiri, Geropoh, alu-alu, Belitung, aruan tasik dan beberapa ikan pemangsa yang lain selalu bermain diantara pertengahan dan diatas permukaan air.. sekiranya jenis ikan ini yang dicari elokla menggunakan kaedah drifting jika arus laju atau flooting jika arus kurang laju. dengan perambut yang panjang sekurang-kurangnya 3m atau 3 depa atau lebih.

Dan jika ikan seperti ikan kerapu, ikan merah, jenahak, bayan atau sewaktu dengan nya(ikan sisik) elokla kaedah bottom dipraktikan.

3. Waktu Memancing.
Sekiranya kita memancing pada watu siang adalah lebih baik menggunakan leader bersaiz halus 3olb - 50lb ini bagi mengelakkan ikan terperasan perambut yang digunakan dan jika pancingan malam boleh perambut kasar digunakan. lazimnya ikan kasar akan bergiat aktif diwaktu malam.

4. Kejernihan air,
Sekiranya air jernih elokla mengurangkan aksesori atau jenis ikatan. Ini dapat mengurangkan kepekaan ikan keatas perambut yang digunakan. Gunakan perambut panjang melebihi 1 m sekiranya perlu. Gunakan umpan yang betul-betul cergas atau berkeadaan baik. Selalunya umpan mati tak dilayan.

Dan sekiranya kadar kejernihan iar merosot atau sedikit keruh, elimen-elimen seperti bau dan penglihatan adalah penting. Gunakan umpan yang besar, berbau darah ikan(Jika umpan ikan mati digunakan buat kelaran dibadan) dan faktor perambut pendek tidak menjadi masalah.

5. Arus.
Sekiranya arus laju bolehla kita menggunakan perambut yang panjang. ini kerana arus akan membawa umpan kebelakang dan sekiranya arus perlahan cukupla menggunakan perambut kurang 1m. ini bagi mengelakkan perambut bersilpul dibawah.

Selain itu mungkin ada banyak faktor lagi yang memainkan peranan penting didalam penyediaan kaeadah dan perambut memancing ni. Diantaranya yang lain-lain seperti suhu air, cuaca, kadar kemasinan air dan lain-lain kajian yang lebih bersifat sains masih belum diterokai lagi mungkin aku perlu banyak menuntut dengan para sifu diluar sana.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan